La nostra Orquestra Jove

L'Orquestra Jove de la Selva

WhatsApp Image 2022-08-29 at 17.19.56 (1)

Objectius

L’Orquestra Jove de la Selva ofereix una formació orquestral integral als joves estudiants, que, pel seu nivell, encara no tenen cabuda en les orquestres professionals.

L’Orquestra enriqueix la tasca de les escoles de música i dels Ajuntaments, convidant als músics a seguir els seus estudis superiors orquestrals.

La fundació OJS actua com gran entitat cultural amb uns objectius molt clars:

Inscripció

A l’Orquestra Jove de la Selva s’hi accedeix mitjançant una prova avaluada per les escoles i supervisada pel professorat i la direcció de l’orquestra. La convocatòria de places es realitza cada principi dels cicles de formació, però també hi ha convocatòries extraordinàries per cobrir l’ampliació que demani el repertori.

Direcció i Professorat

El director i els professors són músics de la comarca triats sobretot en funció de la seva experiència orquestral i per la seva solvència professional, sobretot com a pedagogs i precedents de les escoles de música de la comarca.

Formació

El treball formatiu de la Orquestra Jove de la Selva es desenvolupa en cursos d’un any de durada i a través d’un assaigs setmanals i complimentat en dates puntuals amb estades, trobades, colònies i concerts. Les matèries en les quals es fa més incidència són:

Els inicis de Orquestra Jove de la Selva

Els inicis de l’Orquestra Jove de la Selva són molt recents. A finals de l’any 2000 es fan una sèrie de trobades entre diferents persones i entitats relacionades amb el món de la música a la nostra comarca (directors i professors d’escoles de música, músics professionals…), i el Consell Comarcal de la Selva. L’Orquestra comença així la seva activitat musical. La primera trobada amb elsmúsics joves de la comarcava tenir lloc el dia 2 d’abril de 2000 a Sant Hilari Sacalm i va servir perfer una primera anàlisi i un tempteig del nivell musical i d’implicaciódels participants. L’assaig, conduït pels directors de l’Orquestra Josep Jofré i Antoni Miralpeix, va ser un èxit va créixer l’interès entre escoles i músics, i es va decidir programar-ne un segon al Teatre Casino la Unió de Vidreres el dia 6 de maig.

L’Orquestra Jove de la Selva va aprofitar les colònies musicals de l’estiu per agrupar tots aquells músics que, per la seva formació i nivell acadèmic, no podien prendre part a l’Orquestra. Els fruits del treball realitzat durant les colònies van ser els concerts de presentació del mes de juliol del 2000 a tres municipis de la Selva. El primer dels tres concerts es va fer el dia 12 de juliol al Teatre Catalunya de Santa coloma de Farners, el segon el dia 14 de juliol a la platja de Sa Caleta de Lloret de Mari el tercer, el dia 16 de juliol a Sant Hilari Sacalm a la Sala Noble de la Cooperativa. Els concerts van assolir un gran èxit d’afluència i participació de públic, amb més de quatre-centes persones de mitjana.

Després dels concerts d’estiu, i, per tal de donar continuïtat al projecte, es decideix iniciar un curs formatiu de nou mesos de durada.Com que l’Orquestra no disposa de local propi i per tal d’afavorir els joves músics, es programà un cicle trimestral d’assaigs rotatius entre els pobles de més afluència de músics (Santa Coloma, Sant Hilari i Blanes).Per les festes de Nadal i Reis, l’Orquestra va preparar dos concerts: el de Nadal, el dia 16 de desembre al cinema Maryan de Blanes, i el de Reis, el dia 7 de gener de 2001 a l’església parroquial de Caldes de Malavella.Durant el segon trimestre del 2001 es treballa la cantata “Les Veus de la Natura” del compositor selvatà Toni Miralpeix, que es presenta a Arbúcies, Sant Hilari Sacalm i Banyoles, els dies 21 d’abril, 5 de maig i 3 de juny respectivament, amb la col·laboració de diferents corals infantils i amb un muntatge poètic i audiovisual de gran envergadura.

Durant l’estiu del 2001 es realitzen dos concerts, a Lloret de Mar el dia a 28 de juliol i a Santa Coloma de Farners el dia 1 d’agost, que serveixen per oferir tot el treball realitzat durant el tercer trimestre i que clausuren el curs 2000/2001.

Del 28 de novembre al 3 de desembre de 2001 l’OJS es desplaça a la ciutat lituana d’Alytus per participar en un intercanvi musical amb l’Orquestra de Corda d’aquesta ciutat, on s’ofereixen 3 concerts en diferents esdeveniments culturals de la ciutat.

L’experiència musical viscuda a Lituània es va presentar al Teatre Municipal d’Oloti al Teatre El Casal els dies 28 i 29 de desembre de 2001, on es va oferir un concert amb un repertori centrat exclusivament amb composicions lituanes.

L’OJS participa en el Concert de Primavera a l’església de Santa Coloma de Farners el dia 6 d’abril de 2002 amb l’Orquestra Jove de Figueres, oferint un concert conjunt.

Del 20 al 28 de juliol de 2002, l’OJS participa en el retorn de l’intercanvi europeu amb l’Orquestra de Corda d’Alytus (Lituània), amb la qual van oferir cinc concerts conjunts a diferents poblacions selvatanes. El dia 3 d’abril al Teatre Municipal de Caldes s’ofereix un concert recopilatori amb les millors peces dels programes musicals portats a terme.

El dia 16 de març de 2003 l’Orquestra enregistra a l’Auditori de Santa Coloma de Farners, el seu primer CD. S’enregistren 14 peces procedents de diferents programes duts a terme fins aleshores. L’Orquestra segueix actuant arreu de la geografia selvatana actuant al teatre d’Hostalric el dia 25 d’abril, a la inauguració del centre cultural “La Laguna” de Sils el dia 3 de maig, al castell de Torcafelló de Maçanet de la Selva el dia 6 de juliol, a la plaça Farners de Santa Coloma de FArners el dia 9 de juliol de 2003 i al Teatre de Blanes el dia 27 de desembre de 2003 oferint un concert de Nadal.

Durant el primer trimestre de l’any 2004 es prepara la cantata “La Selva, l’aigua” amb 4 corals de la comarca (Amethysta, El Gínjol, Tossenca i Unió Lloretenca). L’obra amb textos de Francesc Danés, fotografies de Salvador Bosch i la narració de Salvador Bosch, es porta a diferents municipis de la Selva, el 15 i 30 de maig a Sant Hilari Sacalm i Arbúcies, el 13 i el 26 de junySanta Coloma de Farners i a Sils, el dia 7, 27 i 28 de novembre a Tossa de Mar, Lloret de Mar i Blanes respectivament). El darrer concert celebrat de “la Selva, l’aigua” al Teatre Municipal de Blanes va ser enregistrat i editar en un CD commemoratiu.

WhatsApp Image 2022-08-29 at 17.19.55
WhatsApp Image 2022-08-29 at 17.19.57

La fundació de l'Orquestra Jove de la Selva

La fundació OJS és una entitat independent amb un clar suport de les institucions – públiques i privades – i de l’estrat musical i pedagògic de la comarca de la Selva:

  • Consell Comarcal de la Selva (com a institució creadora i que empara la fundació).
  • Escoles de música de la comarca
  • Pares i alumnes de les escoles de música
  • Administracions i Ajuntaments de la comarca de la Selva:

Òrgan de Govern

El Patronat de la Fundació OJS és l’òrgan de govern i qui ostenta la màxima representació. És l’encarregat d’aprovar els plantejaments pedagògics, econòmics i artístics i de nomenar els responsables de la direcció tècnica i artística.

Presidència

La presidència de la Fundació OJS correspon al president del Consell Comarcal de la Selva o a qui delegui.